Poplave Avgust 2023

Slovenijo so v preteklih dneh prizadele poplave ki niso zaobšle niti telekomunikacijske infrastrukture. Naši zaposleni so na celotnem območju, ki so ga prizadele poplave, reševali omrežje z namenom ohranitve delujočega sistema, tam kjer pa je voda odnesla vso infrastrukturo, pa so naše ekipe že vzpostavile osnovno delovanje. V nadaljevanju prikazujemo nekaj fotografij iz posameznih prizadetih območij:

Primorska

Na predelih Primorske so posledice ujme povzročile težave, ki jih naše ekipe skrbno odpravljajo že od samega začetka.

Pasovi neurja so povzročili znatno uničenje gozda. Nekje je gozd poškodovan do te mere, da polomljena drevesa v celoti prekrivajo obstoječo telefonsko linijo. Za sanacijo se je potrebno prebit skozi poškodovan gozd z vso potrebno opremo za spajanje kablov kar predstavlja najtežji del sanacije.

Po tem, ko so fantje naredili prvo spojko na poškodovanem kablu in v kolikor kabelski odsek še ni bil saniran, so sledili kablu do naslednje poškodbe in tako naprej do končne rešitve.

Koroška

Na območju ATC Dravograd je po katastrofalnih poplavah odneslo več mostov in s tem prekinilo medkrajevni in krajevni telekomunikacijski promet.

Na fotografiji je reševanje KMO SG-Dravograd – Črna na Koroške (optičnega in bakrenega kabla mednarodnega omrežja) ter poslovne optike preko že upadle reke Meže pri mostu obrtne cone Podklanc Inter Europa Korošica.

S skupnimi močmi smo preko jeklenice premostili oviro in tako omogočili neoviran promet vsem ponudnikom storitev  in nemoteno delovanje baznih postaj na območju Koroške.

Osrednjeslovenska

Ekipa operative Ljubljana – Kranj se je v občini Kamnik, ki je bila v letošnjih neurjih ena bolj prizadetih urno ukvarjala z odpravo posledic ujme. V začetku je veliko zračnih tras poškodoval vetrolom. Nato so območje prizadele stoletne poplave, ki so povzročile tudi številne plazove in hudournike.

Svojo moč je pokazala Kamniška Bistrica z vsemi pritoki, ki je na svoji poti uničevala celotno infrastrukturo vključno s telekomunikacijami ter poškodovala številne gospodarske objekte in gospodinjstva.

V GVO smo takoj pristopili k sanaciji in vzpostavitvi začasne telekomunikacijske infrastrukture. V sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, koordinatorji po posameznih lokacijah ter Telekomom Slovenije pa že načrtujemo dokončne rešitve ob celostni obnovi infrastrukture.

Mengeš

Med drugimi objekti, ki so bili poplavljeni so bili tudi prostori centralne postaje v Mengšu, ki jo Telekom Slovenije uporablja za izvajanje svojih storitev.

Fantje so v pičlih treh dneh vzpostavili povezavo oziroma priklopili cca 1800 od 2300 naročnikov nazaj na omrežje. Naše ekipe se z odpravo posledic tega razdejanja aktivno ukvarjajo vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, kar je našemu podjetju v ponos saj vedno znova dokazujemo, da smo zaupanja vredna ekipa, ki se skupno odzove reševanju izredno težkih izzivov kot je ta.

S pomočjo takšne ekipe nam uspeva uspešno sanirati tudi takšne prostore kot je ta v Mengšu.

Zgornje Savinjska dolina

V Zgornje Savinjski dolini so bile posledice poplav zelo uničujoče. Savinja že dolga stoletja z svojimi vodnimi izlivi ob ujmah povzroča mnogo preglavic bližji in širši okolici. Z odpravo le teh so se soočali tudi mnogi člani naše ekipe GVO.

V Logarski dolini pri hotelu Plesnik je hudournik spremenil lokacijo rečne struge in nivo površine. Pretrgana sta bila dva optična kabla, ki smo jih uspešno sanirali.

V Radmirju je bila odtrgana razvodna omara. Omara je bila popolnoma uničena in je zamenjana z drugo.

V Gornjem Gradu je bilo odtrganih več mostov. Ko je Dreta upadla smo uredili začasne rešitve za mostove. Nekaj materiala je povodenj »shranila« tudi na drevesa.
V Nazarjah je bilo odtrganih več mostov. V konkretnem primeru toplovod čez Savinjo, 400 parni kabel ter optične povezave. Zaradi velike razdalje čez Savinjo smo zemeljski kabel nadomestili z več zračnimi kabli.

Naše ekipe so danes prisotne v vseh Zgornjesavinjskih občinah Luče, Ljubno, Mozirje, Rečica ob Savinji, kjer aktivno odpravljamo posledice močnih padavin.

x

Vprašajte nas

    21 + = 30